Ajasta ja paikasta

Vanhalinnassa 17.6.2020 avautuva Ajasta ja paikasta –taidenäyttely muodostuu Turun Taideakatemian kuvataiteen opiskelijoiden puheenvuoroista ajasta, muutoksesta ja Vanhalinnan menneistä vuosikymmenistä, -sadoista ja –tuhansista.

Vanhalinnan museon ja Turun Taideakatemian vuosi sitten alkanutta yhteistyötä on määritellyt tieteen ja taiteen vuoropuhelu. Projektin päämäärä on ollut tuoda yhteen tieteen ja taiteen tekijöitä ja saada aikaan kohtaamisia erilaisten näkökulmien kesken.

Taideakatemian kuvataiteen opiskelijat tutustuivat Vanhalinnaan keväällä 2019 opettajansa Susana Nevadon johdolla ja Taideakatemialla luennoivat arkeologian professori Visa Immonen, tutkijat Auli Bläuer ja Juha Ruohonen sekä Vanhalinnan museonjohtaja Hannele Lehtonen. Opiskelijoita myös rohkaistiin ottamaan yhteyttä tutkijoihin dialogin synnyttämiseksi.

Opiskelijoiden suunnitelmista valittiin toteutettaviksi Iina Gröhnin, Jenni Laaksosen, Ottilia Oreniuksen ja Susanna Selinin videoteos Vanhalinnan muinaisesta maisemasta, Elina Lahdenperän arkeologisten löydösten inspiroima sarjakuva sekä Sanna Kohon esineen sokeaa evoluutiota ja Niina Villanuevan muutosta ja siirtymiä käsittelevät teossarjat.

Päärakennuksen kellarikerrokseen ja kotimuseoon levittäytyvän näyttelyn keskeisiä teemoja ovat ajan kuluminen, sen katkokset, risteykset, jatkumot ja muutokset. Vanhalinna tallentaa aikaa, mutta myös muuttuu sen mukana.

Näyttely on esillä 16.6.-30.8.2020.

KOI_media.jpg

Kuva: Pysäytyskuva Iina Gröhnin, Jenni Laaksosen, Ottilia Oreniuksen ja Susanna Selinin videoteoksesta Koi (2019).