Vaihtuvat näyttelyt

Phoenixin aika – elämää Turun Yliopistossa 1922–1959

Phoenixin aika -näyttely kertoo Turun Yliopiston ensimmäisistä vuosikymmenistä paikan näkökulmasta. 1920-luvulla Turun Suomalainen Yliopistoseura osti uuden yliopiston päärakennukseksi Phoenixin talon, joka sijaitsi Turun kauppatorin laidalla. Talo oli rakennettu 1876 alun perin hotelliksi, joka ei kuitenkaan koskaan menestynyt Turun kokoisessa kaupungissa.

Turun Yliopisto toimi Phoenixin tiloissa yli kolmekymmentä vuotta (1922–1959), ja kun uusi kampus Vesilinnanmäellä valmistui, vanhan päärakennuksen kulttuurihistoriallisesti arvokas kalusto sijoitettiin Vanhalinnan museoon, jonka yliopisto oli niin ikään juuri saanut haltuunsa. Vanhalinnan entinen isäntä ja museon intendentti, Mauno Wanhalinna, osti myös suuren määrän Phoenixin kalusteita ja irtaimistoa myöhemmin järjestetystä huutokaupasta.

Vanhalinnan makasiinissa on esillä Turun Yliopiston vanhaan päärakennukseen teetettyjä huonekaluja, lahjoituksena saatuja kalustoja sekä Phoenix-hotellin aikaista esineistöä. Valokuvat antavat aavistuksen siitä, minkälaista opiskelijoiden, lehtoreiden ja professorien elämä oli talossa, jota sanottiin ”kauppatorin kruunuksi”.

Näyttely on esillä Vanhalinnassa elokuulle 2021.

 

Kuva: Turun yliopiston arkisto

​​​

Suomalaisia upseerikohtaloita sotilaspukujen kertomina 1922–1945 

Vanhalinnan museon Arma Aboa -saliin tehty näyttely kertoo nimettyjen sotilaspukujen ja esineiden kautta upseerien matkasta sodissamme 1939–1945.

Sotilaspukujen kehitys Suomessa alkoi heti itsenäisyyden alkutaipaleella hienoista m/22 paraatipuvuista enemmän käytännöllisiin ja kenttäolosuhteisiin sopiviin pukuihin m/36 kesäversioineen.

Esillä olevat erilaiset kunniamerkit, niiden myöntökirjat ja erilaisten kurssien diplomit valokuvien kera valottavat ammattiupseerien elämää sotilasuralla läpi sotiemme 1918 ja 1939–1945.

Näyttely on esillä vuoden 2021 loppuun.

 

Kuva: Eversti m/22 paraatipuvussa. Yksityiskokoelma