Vaihtuvat näyttelyt

Phoenixin aika - elämää Turun Yliopistossa 1922-1959

Phoenixin aika –näyttely kertoo Turun Yliopiston ensimmäisistä vuosikymmenistä paikan näkökulmasta. 1920-luvulla Turun Suomalainen Yliopistoseura osti uuden yliopiston päärakennukseksi Phoenixin talon, joka sijaitsi Turun kauppatorin laidalla. Talo oli rakennettu 1876 alun perin hotelliksi, joka ei kuitenkaan koskaan menestynyt Turun kokoisessa kaupungissa.

Turun Yliopisto toimi Phoenixin tiloissa yli kolmekymmentä vuotta (1922-1959) ja kun uusi kampus Vesilinnanmäellä valmistui, vanhan päärakennuksen kulttuurihistoriallisesti arvokas kalusto sijoitettiin Vanhalinnan museoon, jonka yliopisto oli niin ikään juuri saanut haltuunsa. Vanhalinnan entinen isäntä ja museon intendentti, Mauno Wanhalinna osti myös suuren määrän Phoenixin kalusteita ja irtaimistoa myöhemmin järjestetystä huutokaupasta.

Vanhalinnan makasiinissa on esillä Turun Yliopiston vanhaan päärakennukseen teetettyjä huonekaluja, lahjoituksena saatuja kalustoja sekä Phoenix-hotellin aikaista esineistöä. Valokuvat antavat aavistuksen siitä, minkälaista opiskelijoiden, lehtoreiden ja professorien elämä oli talossa, jota sanottiin ”kauppatorin kruunuksi”.

Näyttely on esillä Vanhalinnassa elokuulle 2021.

 

Kuva: Turun yliopiston arkisto

​​​

LM_lotat_ja_suojeluskunta.png

Suojeluskunta ja Lotta Svärd - Vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt

Vanhalinnan museon Arma Aboa-salissa on näyttely Suomen vapaaehtoisuuteen pohjautuvista maanpuolustusjärjestöistä, Suojeluskunnasta ja Lotta Svärdistä. Yhdistysten toimintaan liittyvän esineistön lisäksi esillä on univormuja sekä järjestölaisten käytössä olleita aseita Turun asehistoriallisen yhdistyksen Arma Aboan jäsenten kokoelmista. Mukana on myös valokuvia sekä muistelmia erään lotan vaiheista ja matkasta Koivistolta Lietoon

Näyttely on esillä vuoden 2020 loppuun.

 

Kuva: Liedon suojeluskunta ja lottaosasto Suojeluskuntatalon edessä. (Liedon museo).

Ajasta ja paikasta

Vanhalinnassa 16.6.2020 avautuva Ajasta ja paikasta –taidenäyttely muodostuu Turun Taideakatemian opiskelijoiden puheenvuoroista ajasta, muutoksesta ja Vanhalinnan menneistä vuosikymmenistä, -sadoista ja –tuhansista.

 Vanhalinnan museon ja Turun Taideakatemian vuosi sitten alkanutta yhteistyötä on määritellyt tieteen ja taiteen vuoropuhelu. Opiskelijat tutustuivat Vanhalinnaan keväällä 2019 ja Taideakatemialla luennoivat arkeologian professori Visa Immonen, tutkijat Auli Bläuer ja Juha Ruohonen sekä Vanhalinnan museonjohtaja Hannele Lehtonen. Opiskelijoita myös rohkaistiin ottamaan yhteyttä tutkijoihin dialogin synnyttämiseksi.

 Taideakatemian opiskelijoiden suunnitelmista valittiin toteutettaviksi Iina Gröhnin, Jenni Laaksosen, Ottilia Oreniuksen ja Susanna Selinin videoteos Vanhalinnan muinaisesta maisemasta, Elina Lahdenperän arkeologisten löydösten inspiroima sarjakuva sekä Sanna Kohon esineen sokeaa evoluutiota ja Niina Villanuevan muutosta ja siirtymiä käsittelevät teossarjat.

Päärakennuksen ylä- ja alakertaan levittäytyvän näyttelyn keskeisiä teemoja ovat ajan kuluminen, sen katkokset, risteykset, jatkumot ja muutokset. Vanhalinna tallentaa aikaa, mutta myös muuttuu sen mukana.

Näyttely on esillä 16.6.2020 - 30.8.2020.

 

Taiteilijaesittelyt ja taiteilijoiden puheenvuorot näyttelystä (pdf)

 

Kuva: Pysäytyskuva Iina Gröhnin, Jenni Laaksosen, Ottilia Oreniuksen ja Susanna Selinin videoteoksesta Koi (2019).

 

Jarmo Virmavirran maalauksia:
"100 vuotta ja sitten - korona"

"Muista, muista minne teetkin majan,
teet sen valuvahan hiekkaan ajan."

(V.A. Koskenniemi)

Vanhalinnan päärakennuksen kellarikerroksessa on kesällä 2020 esillä Jarmo Virmavirran akryyli- ja akvarellitöitä. Teokset kertovat muutoksen ajasta, jota parhaillaan elämme, mutta esittelevät myös taiteiljalle rakkaita paikkoja ja tunnelmia koti-Suomesta ja ulkomailta.

Näyttely on esillä 30.8.2020 asti.

 

Kuva: "Koronan jälkeen kaikki uusiksi"