Yleisöluento: Kevo - Tunturi- ja hallamittarit

Yleisöluentosarja Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitos Kevosta ja kevolaisesta tutkimuksesta.

Sarjan kuudes yleisöluento on keskiviikkona 7.2.2018 klo 18.00 Vanhalinnan kartanoravintolassa (ent. tiilinavetta).
Luennoitsijana dosentti Tero Klemola ja aiheena Tunturi- ja hallamittarin jaksoittainen kannanvaihtelu Lapin tunturikoivikoissa.

Yleisöluento on ilmainen.
Kahvipuffetti (käteismaksu).

-------------------------

"Kevon Luonnonpuistossa ja muuallakin Utsjoella näkyvät edelleen jäljet 1960-luvun massiivisesta tunturimittarin joukkoesiintymästä. Sen jälkeenkin on säännöllisesti tavattu tunturikoivut lehdistä puhtaaksi syöviä toukka-armeijoita. Mitä ovat nämä perhoset? Mistä ne tulevat? Miksi joukkoesiintymiä esiintyy kymmenen vuoden sykleissä Lapissa, mutta Etelä-Suomessa mittariperhosten kannanvaihtelu on vaimeaa? Muun muassa näihin kysymyksiin on Lapin tutkimusasema Kevolla haettu vastauksia yli 40 vuoden ajan. Esityksessään Turun yliopiston biologian laitoksen dosentti Tero Klemola esittää sanoin ja kuvin havaintonsa tästä lapin tunturikoivikkoihin voimakkaasti vaikuttavasta ilmiöstä."

-------------------------

Lisätiedot: 010 292 7090 tai vanhalinna@utu.fi